Skip to main content Skip to footer

Nasjonal konferanse om dans

Medvirkende

Konferansier

Anne Kathrine Fallmyr (f. 1982) er oppvokst i Glomfjord, Nordland, med base i Oslo siden 2008. Hun har grunnfag i medievitenskap fra NTNU, bachelor i dans fra The Liverpool Institute for Performing Arts, og master i koreografi fra Kunsthøgskolen i Oslo. 

Anne Kathrine har vært frilans dansekunstner og koreograf siden 2006, og har skapt en rekke produksjoner, spesielt med Oslo Koreografiske de siste årene. Hun har tidligere jobbet som koreograf og danser ved Nordland Teater, programleder på NRK Super, og reporter for NRKs "Hovedscenen". Hun har også produsert mini-TV-serien "Dansescenen" om dansekunst. 

Fra 2018 til 2023 jobbet Fallmyr ved Vega Scene, hvor hun bidro til oppbyggingen av kino- og teaterhuset og ledet prisvinnende prosjekter for barn og ungdom. Nå er Anne Kathrine Fallmyr produsent ved Den Norske Opera og Ballett.

Tirsdag 28.januar

Pedagogrollen i endring – et historisk blikk på danseundervisningen
Sigrid Øvreås Svendal er historiker med doktorgrad i historie fra Universitetet i Oslo (UiO), hvor hun har forsket på scenedansens utvikling i Skandinavia. Hun har også en treårig danse- og pedagogutdannelse. Svendal har skrevet flere dansehistoriske artikler, og var redaktør for boka Bevegelser – Norsk dansekunst i 20 år og magasinet Mer Bevegelse. Hun har lang og bred undervisningserfaring, både i dansefag og teoretiske fag. Hun er nå daglig leder ved Danseinformasjonen – det nasjonale kompetansesenteret for dansekunst.
Sigrid leder også panelsamtalen "Felleskap i dans".
Hvordan jobber Danseverket med "et dansehjem"?

Danseverket i Nittedal presenterer hvordan de jobber med "et dansehjem".

Danseverket i Nittedal er en danseskole med over 400 elever. For å skape et godt miljø for alle, selv om dansen er i fokus, så har vi valgt å legge tid og ressurser i å skape det vi kaller "Vårt dansehjem". Dette innebærer en helhetlig tanke rundt det å være et dansesenter, tilrettelegge for dette med rammene rundt for både ansatte, elever og også i forhold til lokaler og hvordan vi bruker tiden vår.

Anette Meiltoft er styreleder og leder for arbeidsutvalget (AU) som har ansvaret for den daglig driften i stiftelsen. Hun har vært knyttet til Danseverket siden 1998 (som elev), og har siden 04/05 vært med Danseverket på ulike måter som pedagog, koreograf og i administrasjonen. Hun har tidligere vært styreleder for Proda. Anette eier også Rom for dans - eget yogastudio. Anette har danseutdannelsen sin fra Statens Balletthøyskole (nå Kunsthøyskolen i Oslo).
Ina-Helén Oskarsen er med i AU, ansvarlig for daglig drift, er prosjektansvarlig samt dansepedagog og faglig leder for Danseverket Dansekompani og fordypningsprogrammene ved Danseverket. I tillegg er hun ansatt på danselinjene Lillestrøm videregående skole. Ina har danseutdannelsen sin fra Ballettakademien i Stockholm og PPU ved Kunsthøyskolen i Oslo.

Camilla Wang Pettersen er med i AU, ansvarlig for daglig drift, kontorkonsulent, personalansvarlig og dansepedagog på Danseverket. I tillegg er hun nestleder i styret i SANS (Senter for dansepraksis) , og engasjerer seg ekstra i dans som helsefremmende metode. Camilla har danseutdannelsen sin fra Den Norske Balletthøyskolen (nå en del av høyskolen Kristiania

Hvordan skaper Soul Sessions Community fellesskap med street- og klubbdans som grunnlag?

Cassandra Moldenhauer er en dansekunstner som jobber som utøvende danser, koreograf, pedagog og prosjektleder. Hun har vært en sentral del av Soul Sessions Oslo siden 2010 og startet Flow Dance Academy Oslo i 2012. Hun har omfattende erfaring med arbeid som spenner fra TV, musikkvideoer, konserter og kortfilmer til festivaler og sceneproduksjoner. Hun har undervist dansere i alle aldre og nivåer over hele Norge. Fra 2022 til 2024 satt hun i styret for PRODA, hvor hun nå bidrar i fagutvalget. I 2023 og 2024 mottok hun Statens kunstnerstipend. 

Cassandra er pådriver for Ballroom-miljøet i Norge og er aktiv som arrangør her hjemme, som dommer og deltaker på Ball i hele Europa, og hun har satt Norge på kartet i det internasjonale Ballroom-miljøet. Hun grunnla Skandinavias første kiki house, Kiki House of Meraki (2017–2024). Cassandras arbeid er preget av en sterk lidenskap for å styrke og bygge fellesskap i miljøene hun beveger seg i.

Hvordan jobber toppidretten med fellesskap, mat, vekt, vekst og utvikling?

 

Heidi Holmlund og Torbjørg Haugen presenterer sammen foredraget: Hvordan jobber toppidretten med fellesskap, mat, vekt, vekst og utvikling?

 

Heidi Holmlund - sports nutritionist, Molde fotballklubb

Heidi har 18 års erfaring fra jobb som fagperson innen prestasjonsernæring. Hun har hatt ernæringsansvar i to OL, flere VM og jobbet med mange ulike landslag, bl.a. langrenn og skiskytterlaget i over 10 år. Nå er jobber hun med prestasjonsernæring i Molde Fotballklubb. Hun har skrevet boka "Spis deg best" og bidratt i bøkene til Marit Bjørgen ("Marits metode") og Therese Johaug ("Hele historien"). Jobber nå også ved Logden Stryn som foredragsholder, administrativ leder og leirsjef.

 

Torbjørg Haugen - kokk

Torbjørg har i over 30 år jobbet som kokk med skiskytterlaget, langrennslaget og Molde fotballklubb.

 

 

Développé

Développé er et nytt dansekompani for ungdom, og et samarbeid med Oslo kulturskole, Asker kulturskole og Kunsthøgskolen i Oslo. Kompaniet er støttet av ordningen "Inkluderende kulturskoler"

Oda Fossan er prosjektkoordinator og presenterer Développé. Hun underviser i dans for foreldre og barn, barnedans, klassisk ballett ved Oslo kulturskole. I tillegg underviser hun dans i AKS-piloten i regi av kulturskolen. Oda er utdannet ved London Studio Centre i England, med bachelor i samtidsdans. Hun har i tillegg praktisk pedagogisk utdanning fra Kunsthøgskoen i Oslo. Oda har bred undervisningserfaring, og har i tillegg jobbet med ulike prosjekter som freelance danser. Hun har vært med på oppsetninger som blant annet «Resolutions» i London og danset på Griegfestivalen i Oslo.

Alexander Emanuel Waal Hem er dansekunstner, pedagog og koreograf med base i Oslo. Han er utdannet faglærer i dans ved Universitetet i Stavanger og har også studert ved Spinoff Forstudium i Dans og Norges Musikkhøgskole. Alexander har undervist ved blant annet Universitetet i Stavanger, Høgskolen Kristiania, Høgskolen i Østfold, Kunsthøgskolen i Oslo, Oslo Kulturskole og Spinof Forstudium i Dans. Emanuel har også lang erfaring fra både arbeid med drag og kostyme og liker og blande flere utrykk i sitt sceniske arbeid. Han brenner for å inspirere og utvikle elever gjennom dans, med fokus på kreativ utforskning, teknisk utvikling og forskjellige sceniske uttrykk.

Skap deg!

Skap Deg! er et interkommunalt fordypningsprogram for kulturskoleelever fra hele regionen i aldersgruppen 10 – 19 år. Per i dag er det et samarbeid mellom Kvæfjord, Harstad, Senja og Målselv kulturskoler, i tillegg til Festspillene i Nord-Norge. Vi tilbyr fordypning innenfor dans, teater og musikk, med fokus på evne og vilje til både fordypning og bredde. Vi har i dag 56 deltakere i programmet, og har gjennomført to samlingshelger høsten 2024.

Maria Henriette Nygård er født og oppvokst i Harstad, og var elev ved Harstad Kulturskole hele barndommen. Hun fullførte sin bachelor i jazzdans ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2005, og har siden da jobbet som utøvende danser, pedagog og koreograf. Maria har jobbet med blant andre Jo Strømgren Kompani, Oslo Danse Ensemble, KatMa, og Oslo Nye Teater. I 2015 flyttet hun hjem til Harstad og har siden da tatt både prosjektledelse og erfaringsbasert master i ledelse, og jobbet som produsent i musikkfestivalen Bakgården. I dag er Maria fagleder i dans ved Harstad Kulturskole og koordinator for det interkommunale fordypningsprogrammet Skap Deg!


JAM
JAM er en pop-up-forestilling med dansere fra klubb- og streetdanskulturen, kjent for å være sosial og inkluderende.
JAM utforsker og utfordrer grensene mellom dans som kunstform og sosial dans. Målet å nå et publikum som ikke nødvendigvis forventer å se dans, og slik inkludere flere i dansekunsten.
Koreograf: Anne Golberg Stavn
Medskapende og utøvende dansere: Rina Abantao, Mathias Jin Budtz, Claúdio Fernandes, Amie Mbye, Chriz Nypan, Eshidoreen Paradiso, Anne Golberg Stavn, Ida Louise Sundby, Jens Jeffry Trinidad, Gloria Kapako
Lokale utøvere denne dagen: Joshua Nickholas Lauron Ree, Olga Khov
Musikk (mix): Nikolai Nypan
Støttet av Kulturdirektoratet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og Oslo kommune.
Stavanger konserthus er en av våre samarbeidspartnere og JAM vises i samarbeid med Dansenett Norge.

Onsdag 29. januar

Rosendal Teater om inkludering og tilgjengelighet

Tonje Wik Olaussen er kuraterende produsent på Rosendal Teater. Før hun begynte hos Rosendal jobbet hun som produsent og regissør i London. Hun har blant annet jobbet for Battersea Arts Centre, som Rosendal Teater tar inspirasjon fra i sitt tilgjengelighetsarbeid. Tonje leder arbeidet frem mot at teatret skal bli et avslappa spillested sammen med Teatersjef Alexander Roberts, med god hjelp fra andre ansatte og samarbeidspartnere.

Rosendal Teater er et programmerende og co-produserende teater for det frie feltet, lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Rosendal Teater programmerer arbeid som utfordrer oss til å tenke annerledes om oss selv, hverandre og verden rundt oss. Arbeidet skal utfordre hva scenekunsten kan være, hvor den foregår og hvem som kan lage den. Teatret jobber ofte med stemmer som sjeldnere høres, som er marginaliserte og alternative. Rosendal Teater vil forme en organisasjon som har blikket rettet mot fremtida med perspektiver på hva slags kunst, kunstorganisasjoner og kunstverden som vil være nødvendig da.

Koreografen som forbilde

Senter for dansepraksis i skole, utdanning og forskning (SANS) er en nasjonal interesseorganisasjon for faget dans. SANS (tidligere Dans i Skolen), ble opprettet i 1983 og drives blant annet med midler fra Kunnskapsdepartementet. Organisasjonens formål er å styrke og synliggjøre faget dans gjennom praksis, utdanning og forskning, i hele utdanningsløpet. Dette gjør vi gjennom kompetansehevende kurs/workshops for lærere og elever, utvikling av undervisningsressurser og veiledere, nettverksbygging og erfaringsdeling, publikasjon av forskning og fagpolitisk arbeid.

 

Serien Norske koreografer ble initiert i 2019 og har så langt kommet med tre utgaver. 

Formålet er todelt:

-spre kunnskap om norske koreografer til elever og lærere

-gi elever og lærere verktøy til å jobbe praktisk med koreografens metoder og uttrykk

Ressursen består av et digitalt hefte med forklaringer og videoeksempler.

 

Teamet bak:

Annette Brandanger er styreleder i SANS og den som i størst grad har gjennomført workshops for skoler i serien Norske koreografer. Annette har sin danseutdannelse fra Laban, London, og PPU fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har lang erfaring som utøvende dansekunstner og pedagog.

Anette Sture Iversen er daglig leder i SANS og initiativtaker og medskaper av serien Norske koreografer. I tillegg til daglig leder stillingen, er Anette ansatt som lektor på danselinjene ved Edvard Munch vgs og timelærer på Kunsthøgskolen i Oslo. Anette har sin danseutdannelse fra London Studio Centre og PPU fra Kunsthøgskolen i Oslo, og lang erfaring fra feltet.

 

Wilhelmsens akademiet

Richard Suttie presenterer Wilhelmsesakademiet, Nasjonalballettens nasjonale talentsatsing for unge danseelever.

Richard Suttie er født i England og utdannet ved Ballettskolen til Den Norske Opera og ved Royal Ballet School i London. Han er i dag assisterende ballettsjef i Nasjonalballetten og leder for Wilhelmsen akademiet som startet i 2023. Han begynte i Nasjonalballetten i 1990, ble utnevnt til solist i 1992, og var en av kompaniets mest framtredende dansere til han gikk av med pensjon i 2012. Suttie gjorde seg bemerket i balletter som Onegin, Svanesjøen, Giselle, Romeo og Julie (i rollen som både Romeo og Tybalt) og i balletter av León og Lightfoot, Jiří Kylián og Mats ek . Han har fått en rekke priser: Esso-prisen (1991), Kritikerprisen for sin medvirkning i Grand-Maitres Exilium (1999), Aase Byes ærespris (2005), sponsorprisen som Årets danser (2006) og Rolf Gammleng-prisen for "sin eminente teknikk og sine seriøse tolkninger" (2009).